Appel tarte Tatin

Hij heeft lang in ons restaurant op de kaart gestaan, en er is zelfs een programma van ‘Liefde gaat door de maag’ over gemaakt. Ik geef je hierbij het recept voor degene die niet al teveel strenge dieet voornemens hebben het nieuwe jaar, de appeltaart van de gezusters Tatin uit Frankrijk. Overigens heerlijk met vanille ijs of creme fraîche!

Benodigdheden voor 2 personen:

Deegbodem:
375 gram boter
330 gram suiker
460 gram bloem
10 gram zout

2 grote Elstar appels
100 gram suiker
40 gram boter

Start met de deegbodem: Meng suiker en boter goed, voeg hier de bloem aan toe en als laatst het zout, kneed dit tot een deeg en laat dit 3 uur in de koelkast rusten.

Schil de appels en snijd deze in 8 gelijke stukken. Zet de koekepan op laag vuur met suiker en laat dit rustig een karamel worden, voeg daarna de boter eraan toe en haal de pan van het vuur. Maak er met de garde 1 mengsel van. Leg in de karamel de stukjes appel met de ronde kant op de bodem.

Rol het deeg uit in 3 millimeter, leg dit over de appels heen en snijd de randen weg. Druk het deeg tegen de appels aan. Smeer het deeg in met een geklutst ei. Stop het pannetje (geen plastic handvat!) in de oven voor 30 min op 170 graden.

Geplaatst in recepten