Spreken voor Voedsel Anders conferentie in Wageningen

c3cb0e915278bd0f074975505c0364f9Vandaag werd ik wakker gebeld door Radio 10, of het echt waar was dat ik de Bieterbal had bedacht?! Half slaperig vertelde ik hoe die Bieterbal nu toch ontstaan was, wat als grap begon is en uit de hand liep tot een volwaardige snack die ik op de markt bracht.

Eenmaal wakker gebeld, kwam mijn vader me uit bed trekken met het artikel wat vandaag in het AD stond de Bieterbal levensgroot als nieuwe Foodtrend in Nederland. Het artikel diende ook voor de aankondiging voor De Taste of Holland die vandaag in de Jaarbeurs in Utrecht van start gaat. Daar kun je de Bieterbal het hele weekend natuurlijk gratis komen proeven. Waarom? Omdat ik het zo belangrijk vind iedereen te stimuleren lekker te eten maar dan met wat minder vlees en zonder allerlei ingewikkelde kunstmatige toevoegingen.

Toen stond mijn vader ongeduldig te wachten aan het trapgat. “Schiet nou toch op jongen, kleed je aan, we moeten naar Wageningen.”

Alsof ik DAT vergeten zou zijn. Ik word zo aangekondigd op de Universiteit in Wageningen op het Voedsel Anders congres door de Rector Magnificus. Daar waar ik vroeger door de rector van school werd getrapt heet hij mij zo welkom als Keynote speaker (ik weet inmiddels wat dat woord betekend) voor meer dan 900 mensen: Wetenschappers, voedseltechnologen, boeren, directeuren, pers. Ik geef vaker lezingen voor grote groepen, maar deze keer zaten er mensen die allemaal heel veel van voeding afweten. Lang heb ik wakker gelegen over wat ik, als eenvoudige jongen, een kok, wilde delen met deze mensen.

Afgelopen week werd er weer flink discussie gevoerd in RTL late night dat E nummers, helemaal niet slecht zijn. De wetenschapper aan tafel sprak dat tegen. Maar ik geloof niet dat natuurlijk citroenzuur, hetzelfde is als citroenzuur de E330, dat kunstmatig wordt gemaakt van genetisch gemodificeerde schimmel. Ik ben voor een verbod op E621 omdat dit supplement bijdraagt aan de epidemie obesitas en het nadelige effecten heeft op onze gezondheid. MAAR dit ga ik allemaal niet vertellen in Wageningen, dit weten ze daar allang. Waar ik voor ga staan is MOEDER AARDE. Waar wij vandaag de dag onze bodems uitputten en het bodemleven verwoesten door snel en grootschalig te telen, zo verwoesten wij de voedingswaarde van ons eten.

Economie wat ooit, vrij vertaald vanuit het Grieks ‘Oikos Nomos’ is, betekende: ‘de manier waarop we ons huis besturen’. Dit ging om onze leefomgeving: vruchtbare gronden, schoon drinkwater, kwaliteit van leven, de huishouding van onze aarde. Aristoteles was de grondlegger van dit begrip. Vandaag de dag gaat economie alleen maar om geld, winstbejag ten koste van de aarde.

Vandaag spreek ik opnieuw mijn zorg uit en roep iedereen op om samen te gaan werken met de aarde en niet langer haar uit te putten. Want die aarde is wijs, 1 hand aarde bevat meer levensvorm dan mens en dier op aarde. Geld kunnen we niet eten en gezondheid kunnen we niet kopen. Chemicaliën maken het bodemleven kapot, halen essentiële elementen uit de bodem waardoor wij op lange termijn ziek worden.

Laten we gaan voor lange termijn denken want goed eten groeit op levende gronden. Ik gooi er vandaag nog een griekse filosoof in, dit keer Hyppocrates, hij stelde: “Let food be thy medicine and let medicine be thy food”. Laten we bekijken hoe voedsel ons Echt kan voeden, hoe wij op lange termijn gezond blijven van het eten wat wij dagelijks tot ons nemen. Want echt die grieken waren zo gek nog niet. Geen kunstmest en geen kunstmatige toevoegingen, echt daar knappen wij als mens en de aarde van op.

FullSizeRender

Geplaatst in Prive